O NAS
Plantacja na skale
Nasza plantacja jagody kamczackiej zlokalizowana jest w sąsiedztwie otuliny Ojcowskiego Parku Narodowego, w miejscowości Nowa Wieś. Do uprawy wybraliśmy jedno z najwyżej położonych miejsc w naszym regionie. Roztacza się z niego przepiękny widok na okoliczne wzgórza i doliny. Warunki tego stanowiska bardzo szybko potwierdziły swoją przydatność do uprawy wybranego przez nas gatunku – jagody kamczackiej. Jest ona, w opinii wielu dietetyków, z uwagi na właściwości prozdrowotne, owocem przyszłości, super jagodą, na którą czekają świadomi konsumenci.
W ramach „Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestycja w obszary wiejskie” realizujemy operację mającą na celu: Produkcję przetworów z owoców jagody kamczackiej w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego (RHD).
Inwestycja ta jest współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój”. PROW na lata 2012-2020
Dlaczego jagoda kamczacka?
Plantacja na skale
W naszej rodzinie od zawsze stawialiśmy na zdrowy styl życia, a produkty z własnego gospodarstwa zawsze gościły na naszym stole. Poszukując rośliny, którą moglibyśmy uprawiać na trochę większą skalę i móc jej owoce oferować naszym przyjaciołom, trafiliśmy – za sprawą lektury „Jagodnika” – na mało wówczas znany gatunek, jakim jest jagoda kamczacka. Dzięki dostępności nowych odmian, które za sprawą Tadeusza Kusibaba pojawiły się na polskim rynku, zdecydowaliśmy się założyć jej kilkuhektarową plantację. Wybraliśmy najnowsze rosyjskie i kanadyjskie odmiany tego gatunku. Postawiliśmy na kreacje charakteryzujące się nie tylko wybitnymi właściwościami smakowymi owoców, ale również odpornością na choroby i szkodniki. Te cechy, w połączeniu z surowym klimatem – duża liczba wietrznych dni, a równocześnie intensywne nasłonecznienie naszej plantacji zlokalizowanej na południowym stoku – sprawiły, że rośliny są bardzo zdrowe. Dokładamy do tego naszą dbałości o dobre ich odżywienie, zatem możemy być pewni, że oferowane przez nas owoce są najwyższej jakości. Więcej o naszych owocach, ich właściwościach oraz wymaganiach roślin dowiadujemy się dzięki współpracy z pracownikami Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.
PIERWSZE ROŚLINY
Plantacja na skale
Pierwsze rośliny jagody kamczackiej posadziliśmy w 2014 roku. Od samego początku w realizacji naszego pomysłu pomagało nam wielu przyjaciół, którzy stali się częstymi gośćmi naszej plantacji.
Lubimy się tutaj spotykać od wczesnej wiosny i cieszyć się pięknie kwitnącymi krzewami – jagoda kamczacka jest jedną z roślin, które w naszym klimacie najwcześniej rozpoczynają wegetację. Na naszej plantacji dbamy o obecność naturalnych owadów zapylających, stwarzając im dogodne warunki do rozwoju. Jesteśmy dumni z bogatej populacji różnych ras trzmieli, pszczół, w tym dzikiej pszczoły samotnicy (gatunek pod ochroną), której naturalne stanowisko zlokalizowane jest właśnie na naszej plantacji.
OWOCE
Plantacja na skale
Już po upływie kilku tygodni od kwitnienia na krzewach pojawiają się pierwsze, zielone owoce. W zależności odmiany i od pogody w sezonie, dojrzewają one czasami już w połowie maja – tak stało się w 2018 roku. Dzięki temu możemy tak wcześnie oferować jedne z najzdrowszych owoców, jakimi bez wątpienie są pestkowce jagody kamczackiej (więcej o ich właściwościach zdrowotnych czytaj …). Nasze owoce dostępne są w kilku miejscach w Krakowie, w których cieszą się coraz większym zainteresowaniem konsumentów poszukujących smacznych i wyjątkowo zdrowych produktów. Wiemy od klientów, że bardzo smakują one zwłaszcza dzieciom.
Już w 2017 roku udało się nam również nawiązać współpracę z lodziarniami produkującymi tradycyjne lody. W lodziarniach tych poszukiwane są nowe, oryginalne smaki oraz owoce o niezwykłych właściwościach zdrowotnych, a przy tym wolne od wszelkich pozostałości chemicznych środków ochrony roślin. Dzięki naszej jagodzie – starannie wybraliśmy do tego celu odmiany, a owoce zbieramy po osiągnięciu pełnego bukietu smakowego – możliwe stało się wyprodukowanie lodów o nowym, niepowtarzalnym smaku, który szybko stał się jednym z lepiej ocenianych we współpracujących z nami lodziarniach.
Naszym najnowszym produktem – do jego wytwarzania zachęcili nas klienci, którzy chcą przez cały rok mieć dostęp do bogactwa witamin i prozdrowotnych właściwości, jakie mają owoce jagody kamczackiej – jest 100-procentowy sok z tych owoców. Poddany na etapie produkcji bardzo krótkiej pasteryzacji, zachowuje pełne bogactwo właściwości odżywczych. Nasz sok – sok ze zdrowych jagód, bo tak nazywają je nasi przyjaciele – jest produktem dla ludzi świadomych, którzy doceniają doskonały smak jagody kamczackiej i wiedzą o bogactwie walorów dietetyczno-zdrowotnych, jakie on ze sobą niesie.
Zapraszamy do obejrzenie małej porcji zdjęć z naszej plantacji, jak realizujemy na niej zbiory owoców. W zależności od przeznaczenia owoce zbieramy ręcznie lub za pomocą specjalistycznych maszyn.
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich