You are currently viewing Jagoda kamczka – dlaczego warto ją jeść

Jagoda kamczka – dlaczego warto ją jeść

Jest jednym z najzdrowszych i najwcześniejszych owoców uprawianych w polskich warunkach klimatycznych. Jagoda kamczacka należy do katgorii superfood – superowoców bogatych w składniki szczególnie korzystne dla naszego zdrowia i urody. Jest jeszcze mało znana wśród konsumentów, ale jej walory z roku na rok są coraz bardziej doceniane. 

Dla zdrowia i dla urody!

Owoce jagody kamczackiej zawierają mnóstwo witamin, minerałów i substancji o działaniu antyutleniającym, takich jak polifenole, flawonoidy oraz witamina C, niezwykle korzystnych dla organizmu człowieka. Daje to wielkie możliwości wykorzystania Kamczatki jako rośliny dietetycznej, profilaktycznej, a nawet leczniczej. Eksperci nazwali jej owoce „jagodami wiecznej młodości”, gdyż odnaleźli w nich związki zapobiegające starzeniu się komórek. Jagoda kamczacka wykazuje działanie przeciwzapalne na poziomie komórkowym, opóźnia starzenie siatkówki i pomaga leczyć jej choroby, może redukować wielkość tkanki nowotworowej w niektórych postaciach raka, pomaga obniżyć ciśnienie krwi, poprawia funkcjonowanie mózgu. Wykazuje działanie antydiabetyczne, antybakteryjne i antyadhezyjne (uniemożliwiające zakażenie) dziąseł i przewodu pokarmowego.Regularne spożycie jagody kamczackiej wpływa pozytywnie na profilaktykę zdrowia oraz przeciwdziałanie chorobom cywilizacyjnym. Obecne w owocach liczne antyoksydanty redukują nadmierne powstawanie reaktywnych form tlenu, co jest powiązane z minimalizowaniem oznak starzenia. Dotychczasowe badania naukowe potwierdziły szeroki zakres właściwości antyoksydacyjnych, ściśle związanych z aktywnością przeciwzapalną, antynowotworową, neuroprotekcyjną oraz kardioprotekcyjną. Ponadto udowodniono działanie antyseptyczne, antywirusowe, przeciwdrobnoustrojowe, a także przeciwcukrzycowe.

Więcej informacji o właściwościach prozdrowotnych jagody kamczackiej znajdziecie na stornie: www.polskiesuperowoce.pl