W tym roku w marcu kolejny raz przystąpiliśmy do cięcia krzewów jagody kamczackiej. Zabieg ten ma na celu usunięcie zbyt nisko wyrastających pędów, nadmiernie krzyżujących się oraz tych zbytnio zagęszczających krzew. Chcemy aby nasze krzewy swoim kształtem przypominały literę „V”. Dzięki temu owoce są właściwie wyeksponowane, a przez to łatwiejszy będzie ich zbiór.

Nie wiem czy wiecie, że również pędy i kora jagody kamczackiej jest od wieków wykorzystywana w medycynie ludowej Rosji, Chin czy Japonii. Wysuszone gałązki krzewów jagody kamczackiej lub łuszcząca się kora są uważane za surowiec leczniczy. Wykazują one działanie przeciwzapalne i bakteriostatyczne. Są tam polecane przy stanach gorączkowych i w leczeniu obrzęków na tle reumatycznym.

W recepturach medycyny tybetańskiej wywar z kory jest przepisywany jako środek na bóle głowy, reumatyzm, artretyzm, silne bóle żołądka. Z wysuszonych młodych pędów, zebranych w czasie kwitnienia, przygotowuje się wywar używany jako środek moczopędny oraz jako środek przeciwko wypadaniu włosów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *